MIDZOMERTUIN 2013 – Podium voor poëzie en muziek

Zaterdag 22 Juni is Vestingpark Huize Bernardus in Bredevoort de locatie voor de Midzomertuin 2013. Een uniek decor om te genieten van een lange midzomerzomeravond. Wandelend over de slingerende paden, langs het theehuisje uit de 18e eeuw en de Lourdesgrot bereikt het publiek uiteindelijk het podium. Vanaf 20.00 uur wisselen muzikanten en dichters elkaar af.

Zo treedt daar op, de uit Antwerpen (stadsdeel Hoboken) afkomstige dichter en troubadour Frank De Vos. Van het bouwjaar 1956 in het bakelieten tijdperk met zwart-wit foto’s in de nestwarmte van een familie met Italiaanse toets groot geworden. De eerste gitaarakkoorden werden aangeleerd. Dylan werd er gekweeld, een grootmeester. Hij kende het geluk om alle continenten meermaals te bereizen. De mediterrane wereld doet hem wegdromen. Hij is bevlogen door mensen en dingen die er in slagen hem te bekoren, hem op sleeptouw nemen. Hij wordt charmant, melancholisch, barok, uitbundig, romantisch, onafhankelijk genoemd. Frank De Vos was van 2009 tot 2011 dorpsdichter van het door havenuitbreiding bedreigde dorp Doel. De bundel Naamvallen in het ontheemde verscheen in oktober j.l. Hij brengt zijn liederen onder de naam Quirlian. Hij is organisator van poëtische manifestaties.

Midzomertuin 2013 verwelkomt ook de winnaar van de Max Velthuijsprijs 2013:
de schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Wim Hofman uit Vlissingen. Eerder had hij een zeer succesvolle expositie in Bredevoort, maar vooral ook als dichter wordt hij zeer gewaardeerd Voor zijn werk ontving hij in 1991 de Theo Thijssenprijs. In 1998. werd Zwart als inkt bekroond met de Gouden Griffel, de Woutertje Pieterseprijs en was het één van de vijftig best verzorgde boeken. Voor zijn gehele werk ontving hij in 2000 de Zeeuwse prijs voor Kunsten en Wetenschappen. Zijn poëzie of proza heeft altijd een bijzondere vorm. Flarden herinneringen aan zijn jeugd, zijn vader en Zeeland komen in vliegende vaart voorbij. Serieus of grappig en luchtig worden ze steeds in een passend jasje gegoten.

Wim Hofman

Wim Hofman

Lammert Voos

Lammert Voos

Lammert Voos is in 1962 in Noord-Groningen geboren en woont nu in Deventer. Hij was zanger van Umberto di Bosso é Compadres: een band die zich specialiseerde in ‘moeras-rock’. Voos schildert en maakt nog steeds muziek. In 2008 debuteerde hij bij uitgeverij De Contrabas met de dichtbundel Klaai, die zeer lovend ontvangen werd. In 2010 verscheen de dichtbundel Grensman bij dezelfde uitgever. In 2011 volgde de prozabundel De stemmingsvreter. Hij werd stadsdichter van Deventer, een functie die hij tot augustus 2013 zal vervullen. April 2012 verscheen de dichtbundel Mien zinloze aanwezeghaid, in Gronings dialect. Ditmaal bij de Groningse uitgever Kleine Uil. Deze bundel kreeg ook van Nederlandse critici juichende recensies. Voor uitgeverij Querido schrijft hij nu een roman, daarom zal hij in 2013 niet veel optreden als dichter. In 2013 verscheen nog wel een bundeling blogs, verhalen en notities onder de titel De terugkeer van het haringorakel bij uitgeverij Liverse.

De Duitse gaste is dit jaar Sina Klein uit Dusseldorf, dichter en vertaalster.
Ze publiceerde in diverse tijdschriften en was o.a. finaliste bij de Münchner Lyrikpreis 2012

Monica Metz uit Amsterdam is schrijfster en columniste bij NRC Handelsblad;
zij publiceerde in Tirade en bij uitgeverij Prometheus vier boeken met korte verhalen.
Natuurlijk is er ook plek voor Achterhoeks ‘talent’. De Kunstrijders is een project van schilder/illustrator/musicus Bert Taken en beeldhouwer/dichter Piet Post uit Wisch. Muziek en gedichten op speelse wijze; geen verplichte figuren, maar wel af en toe een scheve schaats.

Het Stadskoor Bredevoort bestaat sinds 2003 en heeft zich sindsdien sterk ontwikkeld. Onder bezielende leiding van Ans Kolenbander haalt het koor met vijf sopranen, vijf alten, drie tenoren en drie bassen een zeer hoog niveau. Het repertoire van het Stadskoor is zeer gevarieerd. Naast klassieke werken van o.a. Brahms, Bach en Cesar Franck putten ze uit oude volksmuziek en worden moderne liederen gezongen, veelal vierstemmig en a capella uitgevoerd.

BossaMeMucho heeft ter gelegenheid van de opening van de nieuwe expositie
Beeld&Poëzie een aantal songs, die een relatie hebben met hetzelfde thema
Verlangen en voorzien ze van passende videobeelden.

Rond 23.00 uur is het tijd voor Miss B-have Heidi Kraan, Lilian de Jong en Ina Overbeek kenden elkaar wel ‘van gezicht’. Veel meer dan dat was er voor de eerste ontmoeting op het Varsseveldse volksfeest niet. Al tijdens de repetities van het aldaar jaarlijks terugkerende kermisfestival “Varssev(H)elden” ontstond tussen de drie dames een persoonlijke en muzikale klik. Tijdens een eenmalig benefiet concert met The Pianohouse bleken de drie krachtige stemmen een goede match. Naar aanleiding van dit optreden kwam een verzoek voor een volgend optreden en daar bleef het niet bij. Er werd een repertoirelijst samengesteld en in pianist Maarten Knikkink werd een muzikaal begeleider gevonden. En zo was daar de geboorte van Miss B-Have! Miss B-have brengt nummers ten gehore van o.a. Adele, Cindy Lauper, Norah Jones, Van Morrison, Mathilde Santing, Crowded House en The Three Degrees.

Miss B-have

Miss B-have

EXTRA:
Deze avond wordt om 20.30 uur ook de Euregio Poëzieprijs 2013 uitgereikt en de bloemlezing met de, volgens de jury, 25 beste gedichten gepresenteerd. Om 22.00 uur is de opening van de Expositie Beeld&Poëzie met als thema “Verlangen”. Midzomertuin 2013 wordt gepresenteerd door de heren Hans Mellendijk, Louis Radstaak en Bert Scheuter van het Instituut voor Praktische Poëzie

Iets na middernacht sluit Bert Scheuter de avond af met zijn “Wort zum Sonntag”

MIDZOMERTUIN 2013:
Locatie: Vestingpark Huize Bernardus Bredevoort
Aanvang: 20.00 uur Entrée: 10 euro (overdekte zitplaatsen)
Info: www.sbkbredevoort.nl E-mail: poezie@sbkbredevoort.nl